Het carillon moet klinken! De Stichting Carillon Venray zet zich in voor het behoud, de bespeling en de promotie van het prachtige carillon in de toren van de Petrus' Banden Kerk in Venray en voor het organiseren van culturele activiteiten die verband houden met deze toren.
Het carillon, bestaande uit 62 klokken, geldt als een van de mooist klinkende carillons in Europa en hangt in een van de mooiste kerken van Nederland.
Wij organiseren geregeld een bespeling op zaterdagmiddag van 15.15 tot 16.15 uur.
Toren open op Koningsdag 26 april 2025
Op koningsdag, dit jaar op zaterdag 26 april, gaat de kerktoren van de St. Petrus' Bandenkerk weer open voor publiek. Die dag kan de toren beklommen worden van 13.00 - 17.00 uur.
Koopzondag 27 april is de toren ook open voor publiek, net als elke andere koopzondag in Venray tot en met oktober 2025. De openingstijden zijn dan van 14.00 - 16.30 uur.
Op die tijden kan de toren beklommen worden en staan onze enthousiaste en deskundige gidsen klaar om u te vergezellen tot aan de trans.
De entreeprijs is niet verhoogd in 2025!
De entree is vanaf 14 jaar € 5,00. Kinderen tussen 4 en 14 jaar betalen € 2,00. Pinnen is mogelijk en heeft de voorkeur.
Trappen register
Vele personen en bedrijven hebben in 2021 trappen gesponsord en zo bijgedragen aan het verder verfraaien van de torenkamers. Klik hier om naar het register toe te gaan. Het traptreden schema vind je hier.
Carillon speellijst 2025
Het carillon moet klinken! Regelmatig is er een live bespeling door beiaardier Rosemarie Seuntiëns. Dit jaar zijn er nog de volgende live bespelingen, telkens op de zaterdagmiddag tussen 15.15 en 16.15 uur. Als de toren open is kun je haar live bewonderen in de beiaardierscabine.
Binnenkort volgen hier de speeldata
Nieuw in de torenkamers
Nieuw dit jaar in de torenkamers
- Bij de grote historische maquette van het Venray van 1939 gemaakt door Erik van Maarschalkerwaard, hangt een kaart uit 1945 die de situatie van alle gebouwen weergeeft in het kader van herstel en wederopbouw.
- De onderkant van de maquette is omkaderd met foto's van de straten uit 1939
- Een nieuwe banier met daarop de toren zoals die nu is, gemaakt door Ben Janssen (zoon van een van de bouwers van de toren).
- De haan en het schilderij van Petran Vermeulen zijn weer terug na een uitstapje naar de tentoonstelling Parels en Pronkstukken.
En zij keerden langs een andere weg huiswaarts
Vanaf eind achtste eeuw tot begin twintigste eeuw waren in Venray zes ‘lijkwegen’ in gebruik. Over deze wegen trokken begrafenisstoeten vanuit kapeldorpen en verre gehuchten naar de Grote Kerk. Ze volgden vaste gebruiken en rituelen.
In het jaar 784 vaardigde keizer Karel de Grote een verbod uit op lijkverbranding. Verder werd bepaald dat de doden langs vaste wegen, de lijkwegen of dodenwegen, naar het kerkhof bij de kerk vervoerd moesten worden.
Over de lijkweg trok de begrafenisstoet naar de Grote Kerk van Venray. Dit ging met de nodige rituelen gepaard. Om diezelfde reden keerde men na afloop langs een andere route huiswaarts.
Voor de meeste dorpen heeft dit ritueel stand gehouden tot de begin jaren van de vorige eeuw. Met het verzelfstandigen van de kapellen via rectoraten tot parochies verdween de begraafplicht in Venray.
De voorgeschreven routes zijn een aantal jaren geleden door Gérard Lucassen uitgewerkt en in een artikel verwerkt en gepubliceerd.
Dit artikel is als basis gebruikt voor een nieuw informatiepaneel, welke te bekijken is in de 4e torenkamer van de Grote Kerk.