• Verruimde openstelling toren 2023

  De beklimming van de kerktoren van de St. Petrus’ Bandenkerk geniet een steeds grotere belangstelling. Vele bezoekers hebben dit jaar de weg naar boven door de 6 ingerichte thema-kamers  al bewandeld.

  Daarom is de reguliere openstelling op de zaterdagmiddag uitgebreid. Voortaan is de toren open van 14.00 – 16.30 uur. De laatste mogelijkheid om nog omhoog te gaan is om 16.00 uur.

  Ook op de koopzondagen in Venray willen mensen de toren beklimmen. Daarom zal op de koopzondagen van juli tot en met oktober 2023 de toren open zijn van 14.00 – 16.30 uur. Het gaat om de koopzondagen van 30 juli, 27 augustus, 24 september en 29 oktober 2023.

  Groepen kunnen op afspraak, ook op andere tijden en het hele jaar door, een gidstoer boeken mail of bel ons hierover.

  Welkom bij Stichting Carillon Venray

  Het carillon moet klinken! De Stichting Carillon Venray zet zich in voor het behoud, de bespeling en de promotie van het prachtige carillon in de toren van de Petrus' Banden Kerk in Venray en voor het organiseren van culturele activiteiten die verband houden met deze toren.

  Het carillon, bestaande uit 62 klokken, geldt als een van de mooist klinkende carillons in Europa en hangt in een van de mooiste kerken van Nederland.

  Wij organiseren geregeld een bespeling op zaterdagmiddag van 15.15 tot 16.15 uur.

  Toren openstelling

  Vanaf 29 april tot eind oktober 2023 is de toren elke zaterdagmiddag open tussen 14.00 en 16.30 uur. Enthousiaste en deskundige gidsen zijn dan aanwezig om u te vergezellen tot en met de trans. 

  Daar, op ongeveer 50 meter hoogte, is Venray van bovenaf te bewonderen. Bij helder weer is Nijmegen zichtbaar. Ook Duitsland, Venlo en tot ver in Noord-Brabant reikt het zicht. Op weg naar boven kom je door 6 torenkamers met ieder een eigen thema.

  De entreeprijs is niet verhoogd in 2023!

  De entree is vanaf 14 jaar  € 5,00. Kinderen tussen 4 en 14 jaar betalen € 2,00. Pinnen is mogelijk en heeft de voorkeur.

  Op afspraak is de toren voor groepen ook buiten de zaterdagmiddagen en het hele jaar door te bezoeken, mail of bel ons daarvoor.

  Nieuw in de torenkamers

  Nieuw dit jaar in de torenkamers

  • De Grote kerk van Martien Spee. Hij heeft de kerk nagemaakt van papier en karton op een schaal van 1:66, zodat de 'Kathedraal van de Peel' duidelijk zichtbaar is net als de vele details en kleine bijgebouwen.
  • De grote historische maquette van het Venray van 1939 gemaakt door Erik van Maarschalkerwaard.
  • Interieur Sint-Petrus' Bandenkerk. Schilderij van de in Venray geboren Petran Vermeulen met het interieur van de kerk van voor de oorlog.
  • Het tabernakel van de Vredeskerk, gemaakt door Fons Bemelmans.

  En zij keerden langs een andere weg huiswaarts

  Vanaf eind achtste eeuw tot begin twintigste eeuw waren in Venray zes ‘lijkwegen’ in gebruik. Over deze wegen trokken begrafenisstoeten vanuit kapeldorpen en verre gehuchten naar de Grote Kerk. Ze volgden vaste gebruiken en rituelen.

  In het jaar 784 vaardigde keizer Karel de Grote een verbod uit op lijkverbranding. Verder werd bepaald dat de doden langs vaste wegen, de lijkwegen of dodenwegen, naar het kerkhof bij de kerk vervoerd moesten worden.

  Over de lijkweg trok de begrafenisstoet naar de Grote Kerk van Venray. Dit ging met de nodige rituelen gepaard. Om diezelfde reden keerde men na afloop langs een andere route huiswaarts.

  Voor de meeste dorpen heeft dit ritueel stand gehouden tot de begin jaren van de vorige eeuw. Met het verzelfstandigen van de kapellen via rectoraten tot parochies verdween de begraafplicht in Venray.

  De voorgeschreven routes zijn een aantal jaren geleden door Gérard Lucassen uitgewerkt en in een artikel verwerkt en gepubliceerd.

  Dit artikel is als basis gebruikt voor een nieuw informatiepaneel, wat vanaf nu te bekijken is in de 4e torenkamer  van de Grote Kerk.

  © 2024
  Created by