• Welkom bij Stichting Carillon Venray

  Het carillon moet klinken! De Stichting Carillon Venray zet zich in voor het behoud, de bespeling en de promotie van het prachtige carillon in de toren van de Petrus' Banden Kerk in Venray en voor het organiseren van culturele activiteiten die verband houden met deze toren.

  Het carillon, bestaande uit 62 klokken, geldt als een van de mooist klinkende carillons in Europa en hangt in een van de mooiste kerken van Nederland.

  Wij organiseren geregeld een bespeling op zaterdagmiddag van 15.15 tot 16.15 uur.

  Trappen register

  Vele personen en bedrijven hebben in 2021 trappen gesponsord en zo bijgedragen aan het verder verfraaien van de torenkamers. Klik hier om naar het register toe te gaan. Het traptreden schema vind je hier.

  Carillon speellijst 2024

  Het carillon moet klinken! Regelmatig is er een live bespeling door beiaardier Rosemarie Seuntiëns. Dit jaar zijn er nog de volgende live bespelingen, telkens op de zaterdagmiddag tussen 15.15 en 16.15 uur. Als de toren open is kun je haar live bewonderen in de beiaardierscabine.

  Juli:              20 

  Augustus:    Vrijdag 2 augustus tijdens de inzegening van de kermis tussen 14.00 en 15.00 uur en op zaterdag 10 augustus

  September: 7 en 21

  Oktober:      5 

  November:  9 en 23

  December:   7, 21 en 28 

  Toren openstelling 2024

  Vanaf 27 april (koningsdag) tot eind oktober 2024 is de toren elke zaterdagmiddag open tussen 14.00 en 16.30 uur.

  Elke laatste zondag van de maand van april tot en met oktober in 2024 (koopzondagen) is de toren ook geopend tussen 14.00 en 16.30 uur 

  Enthousiaste en deskundige gidsen zijn dan aanwezig om u te vergezellen tot en met de trans. 

  Daar, op ongeveer 50 meter hoogte, is Venray van bovenaf te bewonderen. Bij helder weer is Nijmegen zichtbaar. Ook Duitsland, Venlo en tot ver in Noord-Brabant reikt het zicht. Op weg naar boven kom je door 6 torenkamers met ieder een eigen thema.

  De entreeprijs is niet verhoogd in 2024!

  De entree is vanaf 14 jaar  € 5,00. Kinderen tussen 4 en 14 jaar betalen € 2,00. Pinnen is mogelijk en heeft de voorkeur.

  Op afspraak is de toren voor groepen ook buiten de reguliere openingstijden het hele jaar door te bezoeken, mail of bel ons daarvoor.

  Nieuw in de torenkamers

  Nieuw dit jaar in de torenkamers

  • Bij de grote historische maquette van het Venray van 1939 gemaakt door Erik van Maarschalkerwaard, hangt een kaart uit 1945 die de situatie van alle gebouwen weergeeft in het kader van herstel en wederopbouw.
  • De onderkant van de maquette is omkaderd met foto's van de straten uit 1939
  • Een nieuwe banier met daarop de toren zoals die nu is, gemaakt door Ben Janssen (zoon van een van de bouwers van de toren).
  • De haan en het schilderij van Petran Vermeulen zijn weer terug na een uitstapje naar de tentoonstelling Parels en Pronkstukken.

  En zij keerden langs een andere weg huiswaarts

  Vanaf eind achtste eeuw tot begin twintigste eeuw waren in Venray zes ‘lijkwegen’ in gebruik. Over deze wegen trokken begrafenisstoeten vanuit kapeldorpen en verre gehuchten naar de Grote Kerk. Ze volgden vaste gebruiken en rituelen.

  In het jaar 784 vaardigde keizer Karel de Grote een verbod uit op lijkverbranding. Verder werd bepaald dat de doden langs vaste wegen, de lijkwegen of dodenwegen, naar het kerkhof bij de kerk vervoerd moesten worden.

  Over de lijkweg trok de begrafenisstoet naar de Grote Kerk van Venray. Dit ging met de nodige rituelen gepaard. Om diezelfde reden keerde men na afloop langs een andere route huiswaarts.

  Voor de meeste dorpen heeft dit ritueel stand gehouden tot de begin jaren van de vorige eeuw. Met het verzelfstandigen van de kapellen via rectoraten tot parochies verdween de begraafplicht in Venray.

  De voorgeschreven routes zijn een aantal jaren geleden door Gérard Lucassen uitgewerkt en in een artikel verwerkt en gepubliceerd.

  Dit artikel is als basis gebruikt voor een nieuw informatiepaneel, welke te bekijken is in de 4e torenkamer  van de Grote Kerk.

  © 2024
  Created by