Het Carillon

Een van de mooist klinkende carillons van Europa

Het carillon hangt in de toren van de Petrus' Bandenkerk ofwel Grote Kerk (ook wel 'Kathedraal van de Peel' genoemd). Het werd officieel in gebruik genomen in 1996. Het carillon telt maar liefst 62 bronzen klokken en geldt als één van de mooist klinkende carillons van Europa. Voor de kenners onder u: dit carillon (deze 'beiaard') is ontworpen als een 5-octaafse, handbespeelde beiaard op basis van d-1.

Bekijk ons carillon!

Wilt u een film zien over de geschiedenis van de toren? Klik hier

Grootste en kleinste klok

De grootste klok in het carillon is de Twaalf Apostelenklok. Deze heeft slagtoon a-0, een diameter van 1845 mm en een gewicht van 4230 kilo. De kleinste van de tweeenzestig klokken in het carillon heeft slagtoon d-5, een diameter van 169 mm en weegt slechts 5 kilo.

Drie luidklokken

Van de 62 klokken die het carillon telt, zijn er 59 gegoten door Koninklijke Eijsbouts. De overige drie klokken deden vroeger dienst als luidklok in de toren van de Grote Kerk. Nadat de oorspronkelijke klokken in de Tweede Wereldoorlog uit de toren waren gehaald om getransporteerd en omgesmolten te worden, werden de drie klokken in 1961 hergoten door Petit & Fritsen. In 1962 werd de herbouw van de toren afgerond, nadat deze in de Tweede Wereldoorlog in een golf van oorlogsgeweld was opgeblazen.

© 2024
Created by