Toren

Beeldverhaal 'In Hemelsnaam'

‘In Hemelsnaam’ vertelt over het ontstaan, de verwoesting en de wederopbouw van kerk en toren van de St. Petrus’ Bandenkerk in Venray. Met de steekwoorden Ambitie, Verspilling en Veerkracht wordt inzichtelijk gemaakt hoe honderden jaren geleden deze gotische kerk en haar toren is ontstaan, hoe deze door een ongelukkige samenloop in de geallieerde bevrijding geheel is verwoest, en daarna door grote (financiële) inspanning van velen - en bijzonder handelen van enkelen - weer is hersteld. Deze rijke cultuurhistorie is iets om trots op te zijn en het is het waard om aan volgende generaties door te geven.

'In Hemelsnaam' is te zien in de toren van de Grote Kerk.

Liberation Route Venray

Op 18 oktober 2014 is de luistersteen van de Liberation Route Venray onthuld, waarin de verwoesting van kerk en toren in WO II een centrale rol speelt.

Torenkamer is presentatieruimte

Op initiatief van de Stichting Carillon Venray is de eerste verdieping van de toren van de Petrus' Banden Kerk in Venray in 2012 ingericht als presentatieruimte.

In 2012 was het precies vijftig jaar geleden dat de herbouw van de toren werd afgerond, nadat deze in de Tweede Wereldoorlog in een golf van oorlogsgeweld was opgeblazen.

In samenwerking met Omroep Venray maakte een werkgroep een serie korte films getiteld Passie voor de toren, over de schitterende toren en de indrukwekkende klokken. Die film bestaat uit persoonlijke herinneringen en anekdotes van Venraynaren en wordt vertoond in de presentatieruimte. Omroep Venray heeft met Passie voor de toren Olon-award televisie 2014 gewonnen, de prijs voor het beste televisieprogramma van lokale omroepen in 2014.

Beklim de toren!

Vanaf zaterdag 30 april 2022 is de toren van de Grote Kerk (“De Wachter van de Peel”) weer toegankelijk voor publiek. De route omhooggaat door de, deels heringerichte, torenkamers, met ieder een eigen thema. De mooie nieuwe trap bij de klokken voert je langs het uitgebreide Carillon naar de trans op bijna 50 meter hoogte. Hier kun je buiten genieten van het uitzicht over Venray.

Als de beiaardier speelt kun je ook een kijkje nemen in de beiaardcabine, van waaruit het carillon bespeeld wordt. Het carillon, bestaande uit vijftig klokken, geldt als een van de mooist klinkende carillons in Europa en hangt in een van de mooiste kerken van Nederland.

Kortom zeer de moeite waard om een kijkje te nemen in de toren.

Openstelling elke zaterdag tot en met 29 oktober2022  van 14.00 – 16.00 uur

Entreeprijzen: Volwassenen € 5,00 en kinderen 4-14 jaar € 2,00.

Groepen kunnen op afspraak, ook op andere tijden en het hele jaar door,  een gidstoer boeken via info@carillon-venray.nl.

Gidsen zijn altijd aanwezig tijdens de openingstijden en vertellen u graag over de toren, haar geschiedenis en inrichting.

Wandeling met torenbeklimming

Een korte stadswandeling naar en rond de kerk, een bezoek aan de prachtige beeldenschat in de kerk én een torenbeklimming: dat is 'De kerk in het midden'. Deze drie-in-één activiteit wordt u aangeboden door het Rooyse Gidsengilde en vindt plaats onder leiding van een deskundige gids. Wilt u 'De kerk in het midden' meemaken? Reserveren is mogelijk via VVV Venray, telefoon: 0478-510505.

© 2023
Created by