Toren

Beeldverhaal 'In Hemelsnaam'

‘In Hemelsnaam’ vertelt over het ontstaan, de verwoesting en de wederopbouw van kerk en toren van de St. Petrus’ Bandenkerk in Venray. Met de steekwoorden Ambitie, Verspilling en Veerkracht wordt inzichtelijk gemaakt hoe honderden jaren geleden deze gotische kerk en haar toren is ontstaan, hoe deze door een ongelukkige samenloop in de geallieerde bevrijding geheel is verwoest, en daarna door grote (financiële) inspanning van velen - en bijzonder handelen van enkelen - weer is hersteld. Deze rijke cultuurhistorie is iets om trots op te zijn en het is het waard om aan volgende generaties door te geven.

'In Hemelsnaam' is te zien in de toren van de Grote Kerk.

Liberation Route Venray

Op 18 oktober 2014 is de luistersteen van de Liberation Route Venray onthuld, waarin de verwoesting van kerk en toren in WO II een centrale rol speelt.

Torenkamer is presentatieruimte

Op initiatief van de Stichting Carillon Venray is de eerste verdieping van de toren van de Petrus' Banden Kerk in Venray in 2012 ingericht als presentatieruimte.

In 2012 was het precies vijftig jaar geleden dat de herbouw van de toren werd afgerond, nadat deze in de Tweede Wereldoorlog in een golf van oorlogsgeweld was opgeblazen.

In samenwerking met Omroep Venray maakte een werkgroep een serie korte films getiteld Passie voor de toren, over de schitterende toren en de indrukwekkende klokken. Die film bestaat uit persoonlijke herinneringen en anekdotes van Venraynaren en wordt vertoond in de presentatieruimte. Omroep Venray heeft met Passie voor de toren Olon-award televisie 2014 gewonnen, de prijs voor het beste televisieprogramma van lokale omroepen in 2014.

Beklim de toren!

Maar NU even niet ivm verbouwingswerkzaamheden tot voorjaar 2021   

Klik hier om te helpen met onze verbouwing /files/trappen-sponsoractie.pdf

Wilt u het indrukwekkende carillon van dichtbij bekijken, de torenkamer bezoeken én genieten van een adembenemend uitzicht over tientallen kilometers rondom Venray? Doe een torenbeklimming: een van de leukste en leerzaamste activiteiten in Venray en omgeving. Een deskundige gids vertelt u alles over de bewogen geschiedenis van de toren en het carillon. U kunt een torenbeklimming reserveren via VVV Venray, telefoon: 0478-510505.

De toren is in 2020 is ivm de coronamaatregelen NIET opengesteld  op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wandeling met torenbeklimming

Een korte stadswandeling naar en rond de kerk, een bezoek aan de prachtige beeldenschat in de kerk én een torenbeklimming: dat is 'De kerk in het midden'. Deze drie-in-één activiteit wordt u aangeboden door het Rooyse Gidsengilde en vindt plaats onder leiding van een deskundige gids. Wilt u 'De kerk in het midden' meemaken? Reserveren is mogelijk via VVV Venray, telefoon: 0478-510505.

© 2021
Created by